Aktuellt


Aktuella meddelanden och nyheter


2020-11-19 - Planerat avbrott i våra tjänster

Onsdagen den 25 november kl 09.00 – 12.00 kommer Zitius att byta system för vårt nät.

Våra tjänster kommer att stoppas vid två tillfällen på 10- 30 minuter vardera då de migrerar över alla kunder i området till en ny teknisk plattform.

 

Avbrottsinformation ska finnas på  www.zitius.se och www.zmarket.se


Skulle problem med tjänst uppstå efter systembytet är första steget att starta om utrustningen. Om problemen kvarstår är nästa steg att ta kontakt med er tjänsteleverantör.


Reservdag för arbetet: 2/12 kl 09.00 – 12.00


2020-10-20 - Fel med ComHem-router

Vi har fått flera felrapporter från enstaka anslutningar i hela nätet. Det verkar finnas problem med ComHems router. Om du har problem med internetuppkoppling, ring till ComHems kundtjänst på 90 222. Tills felet är åtgärdat kan du prova att sätta kabeln direkt in till fiberomvandlaren istället för i routern.


2020-10-06 - Varning för oärlig försäljare

En oärlig telefonförsäljare har ringt till medlemmar i en annan finberförening och hävdat att deras nät sålts. Därmed, hävdar han, behöver man teckna nytt avtal för att ha kvar tjänsterna. Detta stämmer inte! Meddela styrelsen om någon blir uppringd av denna eller liknande försäljare. 

Fibernätet är inte sålt! 


2020-07-24 - Fel tillfälligt åtgärdat

De tidigare uppkomna felen är provisoriskt lagade. Då kabeln är skadad behöver den bytas ut efter semesterperioden. Under reparationen behöver internetuppkopplingen brytas för alla abonenter i norra delen av vårt nät. Vi återkommer med datum för denna reparation.


2020-07-20 - Fortfarande fel hos ett fåtal abonnenter

Enligt tidigare uppdateringar har det skadade skåpet bytts ut och alla anslutningar har svetsats om. Tyvärr visar det sig att ett fåtal fortfarande inte fått tillbaka uppkopplingen. Vi hoppas att detta beror på dåliga skarvar men det skulle även kunna vara fler brott på fibern. Tekniker kommer idag att felsöka de anslutningar som är felrapporterade.


2020-07-14 - Tillfällig störning delvis åtgärdad

Den skada på kopplingsskåpet som uppstod under gårdagen har under natten åtgärdats delvis. En del av anslutningarna i det berörda området har alltså fått tillbaka uppkopplingen. Ytterligare reservdelar behövs och vi räknar med att kunna koppla upp även resterande anslutningar under onsdagen. Planen är att alla anslutningar ska vara uppkopplade senast under morgondagen (onsdag 2020-07-15).


2020-07-13 - Tillfällig störning norr om bygdegården

Just nu (2020-07-13) har vi en tillfällig störning i fibernätet norr om Bälaryds bygdegård på grund av ett skadat kopplingsskåp. Felet berör alla anslutningar i och omkring Björstorp, Skareda, Gunnarstorp, Lommaryd och Vittaryd. Sammanlagt är det 96 anslutningar som berörs. Vår entreprenör ElTel är på plats och ska jobba hela natten för att återställa kopplingarna. Vi räknar med att reparationen blir klar någon gång under morgondagen (tisdag 2020-07-14).


2020-07-01 - Protokoll från årsmötet

I måndags hölls årsmöte för Bälaryds Fiber ekonomisk förening. Protokollet och handlingar ligger under fliken Dokument.

Vi tackar Madeleine Magnfält för långt och ihärdigt arbete i styrelsen och för föreningen i allmänhet. Madeleine var en av initiativtagarna till att bilda föreningen och att bygga fibernätet kring Bälaryd. Samtidigt välkomnar vi Erik Gard som ny ledamot i styrelsen.


2020-06-14 - Årsmöte den 29 juni

På grund av den pågående Corona-pandemin har styrelsen valt att flytta årsmötet till den enligt lag sista möjliga tidpunkten. Årsmötet äger därför rum den 29 juni, kl 19 i Bälaryds bygdegård. Kallelsen har skickats till de mejladresser som finns i vårt register. Årsmöteshandlingar finns under fliken dokument.

Styrelsen uppmanar dig att inte delta på mötet om du känner dig sjuk eller tillhör riskgruppen för Covid-19. Använd möjligheten till ombud.


2020-03-18 - Tjänstepersoner jobbar hemifrån tack vare fibernätet

Tack vare fibernätet som Bälaryd Fiber ekonomisk förening driver går det att jobba hemifrån för bygdens tjänstepersoner. Med en uppkoppling på 250 Mbit/sek är det inget problem att få tillräckligt med datakapacitet för att jobba hemifrån.

När nu större arbetsgivare på grund av virusutbrottet Corvid-19 uppmanar sin tjänstepersonal att jobba hemifrån räcker fibernätets kapacitet för att arbete kan utföras på hemmaplan. Tjänstepersoner från kommunen, stora arbetsgivare som Husqvarna eller statliga myndigheter utnyttjar därför nu möjligheten att jobba hemifrån. På så sätt  bidrar Bälaryd Fiber ekonomisk förening till att de ekonomiska effekterna av virusutbrottet begränsas.

Bälaryd Fibers nät ger även nätkapacitet för eventuella distansstudier och fjärrundervisningar som blir aktuella för studenter och elever om bygdens skolor skulle tvingas stänga. Föreningens styrelse kommer göra sitt bästa för att säkerställa att uppkoppling finns.


2020-01-15 - Höjd medlemsavgift

Enligt beslut från årsmötet 2019 har medlemsavgiften höjts till 500:- /år. Motionen kom från valberedningen delvis till följd av att vi haft svårt att hitta folk till styrelsen. Höjningen från 200:- till 500:- är tänkt för att arvodera delar av det arbete som tidigare lagts ideellt på föreningen. 


2019-09-03 - Strömavbrott i nodhuset

Vi har haft en del problem med strömavbrott i nodhuset sedan ovädret i söndags. Idag (tisdag 3 sept) var strömmen borta vid 10-tiden på förmiddagen och kom tillbaka efter ett par timmar.

Vi hoppas Eon har fått koll på läget och att vi inte ska behöva drabbas mer av detta oväder.